منافذ باز Open Pores
منافذ باز پوست صورت، روزنه های کوچک و قابل مشاهده بر روی سطح پوست هستند که با اشکال دایرهای، بیضی و نامنظم با اندازه سطحی بیشتر از (0.02 mm2) شناخته میشوند. در مطالعه ای منافذ باز پوست را از نظر مورفولوژی به سه دسته تقسیم میکند: منافذ قابل مشاهده پوست(0.1–0.6 mm2)، منافذ باز پوست(mm2 0.3–0.6) و منافذ باز جای جوشهای سر سیاه. منافذ صورت ساختاری پویا دارند به این معنا که در طول زمان و تحت شرایط متفاوت تغییراتی در اندازه و شکل آنها ایجاد میشود. عوامل مهم در به وجود آمدن منافذ باز شامل ژنتیک، سن، نوع پوست، نور خورشید، UV، تغییرات هورمونی و سبک زندگی است.
شکل 1: میزان غدد چربی بر روی پوست بینی و فضای داخلی گونهها بیشتر از فضای خارجی گونهها است.
اثربخشی رادیوفرکانسی Radiofrequency
دستگاههای مبتنی بر انرژی رادیوفرکانسی (RF) Radiofrequency جریان الکتریکی با فرکانس بالا را به انرژی حرارتی در محل درمان تبدیل میکند. بر اساس الکترود و روش تبدیل انرژی، دستگاههای RF به انواع تک قطبی و دو قطبی تقسیم بندی میشوند. انرژی رادیوفرکانسی به عنوان یکی از کم خطرترین روش ها و بدون عوارض جانبی بر بافت پوست برای درمان منافذ باز معرفی شدهاست.
دستگاه های مبتنی بر آر اف متعددی با هدف درمان بیماری های پوستی از قبیل آکنه، چین و چروک، ولگاریس، و تولید بیش از حد چربی توسعه یافتهاست. عملکرد تکنولوژی RF وابسته به خواص الکتریکی بافت و مستقل از رنگ بافت است، بنابراین انتظار میرود انرژی رادیو فرکانسی در پوستهای تیره نیز اثربخشی درمانی داشته باشد.
دستگاه میکروسوزنهای فرکشنال رادیوفرکانسی Microneedle Fractional Radiofrequency (MFR) نسل جدید دستگاههای رادیوفرکانسی است که با کمک نفوذ میکروسوزنهای تیز در بافت درم و پس از آن تبدیل انرژی رادیوفرکانسی به انرژی حرارتی و ایجاد ناحیه حرارتی رادیوفرکانسی در بافت درم سعی در درمان آسیبهای پوستی مانند اسکار، آکنه و منافذ باز پوست دارد. نفوذ قابل کنترل میکروسوزنها در بافت درم با کمک موتور الکتریکی انجام شده و با توجه به تفاوت امپدانس (مقاومت) الکتریکی بین بافت درم و اپیدرم، انرژی الکتریکی به انرژی حرارتی تبدیل میشود. انتشار یکنواخت انرژی الکتریکی در طول تمام سوزنهای رسانا سبب ایجاد گرمای یکنواخت در بافت درم خواهد شد.
انرژی حرارتی وارد شده سبب انقباض بافتی و تحریک سلولهای فیبروبلاست و در نتیجه بازسازی پروتئین کلاژن تقویت میشود. نفوذ میکروسوزنها به بافت درم کمترین آسیب را به بافت اپیدرم وارد کرده و یک روش ایمن برای کمک به درمان آسیبهای پوستی شناخته شده است. از معایب دستگاههای میکروسوزنهای رادیوفرکانسی به نفوذ چندین باره سوزن ها در بافت پوست برای تاثیرگذاری بر بافت درم و تجهیزات پرهزینه میتوان اشاره کرد.
کاهش منافذ باز با کمک تکنولوژی MFR
از اصلی ترین موارد موثر بر شکل گیری منافذ باز پوست میتوان به افزایش تولید سبوم از منبع غدد چربی و کاهش کلاژن تولیدی در اطراف فولیکول مو اشاره کرد. روند درمان در بیماران متمرکز بر کاهش غدد چربی و افزایش تولید کلاژن است. روشهای درمانی جدیدی برای هدف قرار دادن غدد چربی و کاهش فعالیت آنها ارائه شده است. این روشها شامل درمانهای میتنی بر رتینوئیدهای خوراکی و موضعی، لایه برداری شیمیایی، و دستگاه های بر پایه لیزر و انرژی مانند دستگاههای فرکانس رادیویی (Radiofrequency) است. به طور معمول عمق غدد چربی در پوست به اندازه (mm 1.5 ~ 1.0) است. دستگاههای رادیوفرکانسی تکقطبی قادر به کاهش ترشحات غدد چربی با عمق نفوذ بیشتر(5-8 mm) است.
بر اساس تحقیقات انجام شده مشاهده شده است که تکنولوژی میکروسوزنهای آر اف (micro-needling RF) از طریق کاهش غدد چربی تولید سبوم را کاهش میدهد. طبق مطالعات انجام شده بر روی 12 بیمار پس از پایان دوره درمان کاهش قابل توجهی در میزان سبوم و ملانین تولید شده توسط غدد چربی و در نتیجه در 83% از بیماران کاهش اندازه منافذ باز پوست مشاهده شدهاست. افزایش تولید کلاژن و الاستین از طریق آزمایشات بافت شناسی و رنگ آمیزی بافت چربی ارزیابی میشود.
از نتایج بدست آمده میزان افزایش بسته های کلاژن مشاهده شده است. در نتایج مشاهده شده پس از درمان منافذ باز پوست توسط دستگاه آر اف دانسیته کلاژن پس از 6-2 ماه افزایش یافته است. افزایش کلاژن پس از درمان را به دلیل فعال شدن مکانیزم زخم میتوان نسبت داد به این صورت که پس از گرمای وارد شده به بافت و تغییر ساختار سه گانه کلاژن و denature شدن کلاژن، تحریک فیبروبلاستها برای تولید کلاژن و الاستین جدید اتفاق میافتد.
سخن پایانی
میکروسوزنهای آر اف فرکشنال (MFR) به عنوان یک تکنولوژی نوین و مؤثر در درمان منافذ باز پوست، به دلیل توانمندی در افزایش تولید کلاژن و الاستین، کاهش ترشحات غدد چربی و بهبود ساختار پوست معرفی شدهاند.
نتایج تحقیقات نشان میدهند که دستگاههای بر پایه رادیوفرکانسی، باعث افزایش چگالی کلاژن و تحریک سلولهای فیبروبلاست میشوند. که در نهایت منجر به بهبود ظاهر پوست و کاهش قابل توجه منافذ باز پوست میگردد. این تکنولوژی نه تنها ظاهر پوست را بهبود میبخشد بلکه به دلیل عدم نیاز به جراحی و کم خطر بودن، گزینهای جذاب و ایمن برای افرادی است که به دنبال راهکارهای غیرجراحی برای بهبود کیفیت پوست خود هستند.
حتما بخوانید: تکنولوژی آر اف فرکشنال و مولتی پولار در…