اصول کلی سفت کردن پوست با استفاده از پلاسما
پوست جوان و الاستیک به پروتئینهای ساختاری مثل کلاژن و الاستین وابسته است. این پروتئینها به پوست شما کمک میکنند که در برابر تغییرات موقت مثل کشیدهشدن، تاشدن و چروک خوردن مقاومت کند. وقتی سنمان افزایش مییابد، بدن پروتئینهای ساختاری کمتری تولید میکنند و این مساله باعث میشود پوست علامتهای افزایش سن بیشتری نشان بدهد؛ علامتهایی مثل خطوط باریک صورت و چروک.
سوزاندن کنترلشدهی سطحی با استفاده از دستگاههای پلاسما و یا لیزر، باعث میشود که پوست سفتتر شود و این خود به بازگرداندن خاصیت الاستیسیتهی طبیعی پوست کمک میکند. این مساله به این دلیل اتفاق میافتد که انگیزش ناحیهای پوست باعث تحریک رژنراسیون (بازسازی) پوست میشود که در نهایت پوستی محکمتر و سفتتر بین چروکها ایجاد میگردد که خود نمای چروک و خطدار چهره را کاهش میدهد.
با آنکه نتایج مشابهی در اثر استفاده از سایر متدهای بازجوانسازی پوست مثل برداشت پوست برپایهی AHAs (آلفاهیدروکسیاسید) مشاهده میشود، استفاده از پلاسما یا لیزر زیبایی ارجح است زیرا میتوان آن را دقیقا در ناحیهای که موردنیاز است به کار گرفت و دقیقا پوست را در نقطهای که بیمار خواستار سفت شدن آن است، سفت و جمع کرد. بنابراین دقت در این روش بالا است. ما به این روش سفت کردن پوست، «سفت کردن پوست ناحیهای -Localised skin tightening» یا «سفت کردن پوست هدفمند-Targeted skin tightening» میگوییم.
بهطور کلی سفتکردن پوست ناحیهای را میتوان با استفاده از ابزارهای زیر انجام داد:
• لیزرها
• دستگاههای پلاسما
اصل کلی مورد استفاده در تمام این روشهای همان «رساندن گرما به نقطهی هدف در پوست» است. با این کار معمولا پوست کلاژن جدید میسازد که نتیجهی آن ایجاد یک پوست محکمتر و سفتتر است.
متدهای مورداستفاده برای دستیافتن به پوست سفتتر با استفاده از پلاسمای فایربولت
سفتکردن پوست با استفاده از دستگاه پلاسمای فایربولت را میتوان به دو روش اصلی انجام داد:
• استفاده از روش نقطهای
• استفاده از روش اسپری
هردو روش گرمای کافی را برای قسمت موردنظر از پوست فراهم میکنند و بهاین ترتیب پوست همان قسمت مشخصشده را سفتتر و جمعتر مینمایند. این سفتکردن ناحیهای پوست خود باعث کاهش ظاهر افتادهی پوست و خطوط باریک صورت میشود. شیوه درمانی لیفتینگ یا سفت¬کردن پوست با استفاده از دستگاه پلاسما ، بهبود خفیف تدریجی ولی واضحی را در ظاهر خطوط چهره ایجاد میکند و افتادگی پوست را کاهش میدهد.
روش نقطهای (عملیات نقطهای)
روش نقطهای معمولا برای سفت کردن پوست با قوس الکتریکی در نقاط مختلف صورت ترجیح داده میشود. این روش از آن جهت محبوبتر است که نتایج حاصل از آن پایدار و قابلتکرارند و یادگرفتن آن مخصوصا برای افراد تازهکار بسیار ساده است.
روش نقطهای بهصورت گسترده برای موارد زیر استفاده میشود:
• رفع افتادگی پلک بالا
• رفع افتادگی پلک پایین
• باریک کردن چروکهای پنجه کلاغی (خطوط کنار چشمی)
• باریک کردن خطوط سیگاریها (خطوط کنار لب)
• باریک کردن زخمهای آتروفیک شامل آکنه، جوش و زخمهای آبلهمرغان
روش نقطهای به شکل زیر انجام میشود:
• وارد کردن قوس نسبتا کوچک و ایجاد نقاط کربونیزاسیون بین چروکها و نه درون چینهای چروکها. قراردادن این نقطه درون چروکها ممکن است ظاهر خطوط باریک را حتی بدتر کند.
• این نقاط سوزاندن باید تصادفی انتخاب شوند و هیچ خط یا الگویی را ایجاد نکنند. قراردادن این نقطههای گرما بهصورت تصادفی، کشیدن پوست را بهشکل یکپارچه تضمین میکند.
نقاط سیاه روی تصویر قسمتهایی را نشان میدهد که مایلیم برای باریک کردن خطوط پنجه کلاغی، کربونیزه شوند. این نقاط بهصورت تصادفی انتخاب میشوند و بین چروکها هستند و هرگز روی چینهای اصلی چروک قرار نمیگیرند. هرچه نقطهها از هم فاصلهی کمتری داشتهباشند، تاثیر سفتکردن پوست بیشتر میشود.
در تصویر بالا میتوانیم ببینیم که هدف، پراکنده کردن نقاط درمان با دور شدن از قسمت چروکهای بههمچسبیده است. به عبارت دیگر، هرچه چروکها عمیقتر و نزدیکتر به چشم باشند، نقاط بههمچسبیدهترند. وقتی از چشم دور میشویم، فاصلهی بین نقطهها هم بیشتر میشود.
هنگام درمان بعضی از خطوط باریک صورت، متوجه میشوید که چروکها اغلب زمان گذاشتن نقاط محو میشوند. این یک تاثیر دایمی نیست، بلکه واکنش فوری و نرمال پوست به خاصیت دهیدراتاسیون درکربونیزاسیون سطحی است که بهخاطر پلاسما اتفاق میافتد.
شدت درمان با روش نقطهای
زمانی که از روش نقطهای استفاده میکنید، شدت درمان به تعدادی از فاکتورها وابستگی دارد که شرایط قدرت دستگاه فقط یکی از آنهاست.
معمولا شدت کلی درمان سفتکردن پوست با استفاده از دستگاه پلاسمای فایربولت به موارد زیر وابسته است:
• مدت زمان قوس: در روش نقطهای، هرچه زمان قوس برای هر نقطه طولانیتر باشد، شدت درمان سفتسازی پوست بیشتر است. برعکس هرچه زمان قوس کوتاهتر باشد، شدت درمان کمتر و ملایمتر میشود. بهیاد داشته باشید که درهرصورت، در معرض قوس قرار دادن پوست به شکل طولانی (حال با هر شدتی که باشد) موجب آسیب به پوست میشود.
• سطح قدرت: هرچه قدرت دستگاه بیشتر باشد، شدت درمان هم بیشتر میشود.
• فاصلهی بین نقطهها: هرچه فاصلهی بین نقطهها کمتر باشد، شدت درمان بیشتر میشود. برعکس هرچه فاصلهی بین نقاط بیشتر شود، شدت درمان کاهش مییابد.
• ناحیهی تحت پوشش: هرچه ناحیهی تحت پوشش درمان گستردهتر باشد، شدت درمان بیشتر میشود.
بنابراین، شدت درمان در روش نقطهای یا روش اسپری با ۴ فاکتور اصلی معین میشود و تنها به میزان قدرت دستگاه وابسته نیست.
باوجود آنچه بالا گفته شد، باید درنظر داشت که بالابردن شدت درمان همیشه منجر به بهتر شدن شرایط درمان نمیشود. بهعبارت دیگر، سطح بهبود پوستی مستقیما وابسته به شدت درمان نیست.
بهعنوان مثال اگر در طول درمان زمان اعمال پلاسما در هر نقطه تقریبا یکچهارم ثانیه باشد و این مساله منجر به بهبود مثلا ۴ واحدی شود، اگر ما فقط زمان درمان را دوبرابر کنیم و تمام پارامترهای دیگر را ثابت نگهداریم (مثل میزان قدرت، ناحیهی تحتپوشش و فاصلهی بین نقاط کربونیزاسیون)، بهبود الزاما دوبرابر خواهد شد.
بهصورت کلیتر میتوان گفت که دوبرابر کردن شدت درمان الزاما منجر به بهترشدن بهمیزان دوبرابر نمیشود بلکه تنها بهمیزان کمی آن را بهتر میسازد. بنابراین، حتی پس از آنکه درمانگر اعتماد بهنفس کافی پیدا کرد، عموما توصیه میشود که درمان را بهصورت خفیف و سبک دنبال کنید.
روش اسپری برای سفت کردن پوست
روش اسپری معمولا برای سفتکردن پوست استفاده نمیشود؛ بلکه بیشتر برای موارد زیر بهکار میرود:
• از بین بردن تاتو
• پاککردن آرایش دائمی
• خال برداری، برداشت گزانتومهای پوستی، کراتوزیس سبورهای (چربیدار)، برداشت سیرنژیوما و برداشت اکثر ضایعات خوشخیم و نقصهای پوستی هایپرتروفیک که برای دلایل زیبایی حذف میشوند.
• بازسازی رویهی پوست برای بهبود وضعیت ظاهری زخمهای هایپرتروفیک
بااینحال، پس از چند جلسه درمان، وقتی برخی درمانگرها به کار پلاسما روی پوست تسلط کافی مییابند، ترجیح میدهند که درمان را با روش اسپری دنبال کنند.
در بعضی موارد، این راه یک روش طبیعی برای بالابردن شدت درمان در روش نقطهای هم بهحساب میآید. همانطور که بعدا خواهیم دید، یکی از راههای افزایش شدت درمان، کم کردن فاصله بین نقاط است. پس از کاملشدن درمان، نقاط بهحدی بههم چسبیدهاند که بهنظر میرسد آن ناحیه با روش اسپری درمان شدهاست. در بعضی موارد دیگر، درمانگر باتجربهتر ترجیح میدهد که ناحیهی کوچک اسپری بین چروکها داشته باشد و چندین نقطهی تصادفی ایجاد نکند.
هنگامی که برای بار اول از یک دستگاه پلاسما برای سفتکردن پوست استفاده میکنید، در مجموع توصیه میشود که از روش نقطهای استفاده کنید زیرا یادگیری آن بسیار آسان است و نتایج پایداری دارد.
شدت درمان روش اسپری
درست مثل روش نقطهای، هنگامی که روش اسپری یا عملیات اسپری برای سفتکردن ناحیهای پوست استفاده میشود، شدت درمان وابسته به تعدادی از فاکتورهاست که میزان قدرت دستگاه فقط یکی از آنهاست. لطفا توجه داشته باشید که اگرچه روش اسپری هم در سفتکردن پوست بسیار موثر است، استفاده از روش نقطهای برای تازهکارها ترجیح داده میشود.
معمولا شدت درمان سفتسازی پوست ناحیهای با استفاده از قوس الکتریکی در روش اسپری به موارد زیر وابسته است:
• میزان سرعت روش اسپری. هرچه سرعت حرکت اسپریکردن کمتر باشد، شدت درمان بیشتر میشود. این به آن علت است که هرچه سرعت اسپری کردن کمتر شود، گرمای بیشتری به پوست منتقل میشود. برعکس، هرچه سرعت حرکت اسپری بیشتر شود، مقدار گرمای منتقلشده به پوست کمتر میشود. بهیاد داشته باشید که درهرصورت، در معرض قوس قرار دادن پوست به شکل طولانی (حال با هر شدتی که باشد) موجب آسیب به پوست میشود.
• میزان قدرت. هرچه میزان قدرت دستگاه بیشتر باشد، میزان شدت درمان هم بیشتر میشود.
• ناحیهی تحت پوشش. هرچه ناحیهی تحتپوشش گستردهتر باشد، شدت درمان بیشتر میشود.
• بنابراین شدت درمان در روش اسپری یا روش نقطهای بهوسیلهی ۳ فاکتور اصلی بالا تعیین میشود و فقط وابسته به میزان قدرت دستگاه نیست.