آکنه روزاسه
آکنه روزاسه (Rosacea) یک بیماری مزمن التهابی پوستی است که معمولا در سنین بزرگسالی رخ میدهد. از نظر بافت شناسی این بیماری به دلیل اختلالات ساختارهای فیبری بافت پوست و پارگی رگهای خونی ظاهر میشود. علائم آکنه روزاسه میتواند ابتدا در مرکز صورت ظاهر و به تدریج گسترش یابد. از تفاوتهای روزاسه با آکنه ولگاریس، به عدم وجود جوشهای سر سیاه بر روی پوست میتوان اشاره کرد. عوارض این بیماری رگهای خونی قابل مشاهده روی صورت، ضخیم شدن پوست روی بینی و احساس خارش و گرما و سوزش در پوست و چشم است. از عوامل ایجاد و گسترش بیماری، سیستم ایمنی بیش فعال، ژنتیک، التهاب، نور خورشید، گرمای هوا، استرس و مصرف برخی داروها مانند بتابلاکرها و استروییدها است.
چهار نوع از روزاسه شناخته شده:
- Erythematotelangiectatic rosacea (ETR)
- Papulopustular rosacea (PPR)
- Phymatous rosacea (PhR)
- Ocular rosacea
روزاسه نوع (ETR) قسمتهای مرکزی صورت را میپوشاند. نوع (PPR) به عنوان روزاسه کلاسیک با پوسته پوسته شدن اپیدرم و ضخیم و خشک شدن بافت پوست همراه است. ضایعات التهابی مزمن منجر به ایجاد درم جامد و ضایعات هیپرتروفیک میشود که به آنها روزاسه (PhR) میگویند. روزاسه چشمی (ocular rosacea) چشمها و پلکها را تحت تاثیر قرار میدهد. تاری دید، درد، تورم، خستگی پلکها، خشکی چشم، سوزش و خارش از عوارض این بیماری است (Sobkowska, 2023).
مطالعات بالینی اثرگذاری TMF بر آکنه روزاسه
از روشهای اصلی درمان روزاسه، استفاده از داروی بوتولینوم (Botulinum) است. اثر درمانی این دارو بر کاهش احساس خارش و التهاب بافت پوست است. این دارو وزن مولکولی بالایی دارد و با اعمال بر روی پوست قادر به نفوذ به لایههای زیرین پوست نیست. برای نفوذ به بافت پوست نیاز به ایجاد میکروحفرات در لایه اپیدرم پوست دارد. در تکنولوژي TMF با نفوذ میکروسوزنها به بافت پوست و ایجاد میکروحفرات، شرایط را برای نفوذ داروی بوتولینوم امکان پذیر میکند.
در مطالعههای انجام شده، میکروسوزنها در روش (TMF) به مدت زمان (۶-۸ms) و عمق نفوذ (۸۰۰-۱۰۰۰ میکرومتر) و دمای (۴۰۰ درجه سانتیگراد) به بافت پوست وارد شد. و پس از آن بلافاصله داروی بوتولینوم به بافت پوست اعمال شد. طبق نتیجه بدست آمده، استفاده از تکنولوژی (TMF) و به دنبال آن استفاده از داروی بوتولینوم، ایمن و بی خطر بوده و آسیب بافت را کاهش میدهد.
شکل 1: درمان روزاسه با روش ترکیبی بوتولینوم+TMF (a) قبل و (b) پس از ۶ ماه درمان
حرارت میتواند آکنه روزاسه را به روشهای مختلفی درمان کند.
در اینجا به چند مورد اشاره شده:
- کاهش التهاب: حرارت میتواند التهاب را کاهش دهد که یکی از علائم اصلی آکنه روزاسه است. این کار میتواند با افزایش جریان خون به ناحیه و شل شدن عضلات صورت انجام شود.
- از بین بردن باکتریها: حرارت میتواند به از بین بردن برخی از باکتریهایی که عامل ایجاد آکنه روزاسه هستند، کمک کند. این کار با ایجاد گرمای کافی انجام میگیرد. بدون آسیب به پوست باکتریها را محو میکند.
- تقویت سد پوست: حرارت میتواند سد پوست را تقویت کند که میتواند به محافظت از پوست در برابر تحریک کنندهها و باکتریها کمک کند. این میتواند به کاهش شدت عود آکنه روزاسه کمک کند.
انواع مختلفی از درمانهای حرارتی برای آکنه روزاسه وجود دارد، از جمله:
- لیزر: برای از بین بردن رگهای خونی و بهبود قرمزی چشم میتوان از لیزر استفاده کرد.
- نور درمانی: این روش نیز برای از بین بردن باکتریها و کاهش التهاب موثر است.
- میکرونیدلینگ: میکرونیدلینگ میتواند برای تحریک تولید کلاژن و بهبود ظاهر پوست استفاده شود.
شکل 2: درمان آکنه روزاسه با روش ترکیبی استفاده از بوتاکس و TMF