برداشتن خال گوشتی- بخش دوم

برداشتن خال گوشتی – بخش دوم

قبل از خواندن این مطلب قسمت قبل را مشاهده کنید: برداشتن خال گوشتی- بخش اول

در قسمت قبل گفتیم که می‌توان خال گوشتی خوش‌خیم را با استفاده از چاقوی جراحی و یا لیزر برطرف کرد. در این قسمت می‌خواهیم شما را با روش‌های دیگر برداشتن خال آشنا کنیم.

خال‌برداری با استفاده از پلاسما (Voltaic Arc)

زمانی‌که طبق تشخیص پزشک و بررسی مواردی از قبیل عدم تقارن (Asymmetry)، حاشیه (Border)، رنگ (Color)،‌ قطر  (Diameter) و افزایش حجم خال (Evolving)، ضایعه مورد نظر خوش‌خیم باشد می‌تواند با استفاده از روش‌های موجود اقدام به برداشت خال کند. راه‌های بسیاری برای برداشتن خال‌های خوش‌خیم گوشتی و ضایعات مادرزادی وجود دارد که استفاده از قوس الکتریکی ولتائیک پلاسما (Voltaic Arc Dermabrasion (VAD)) یکی از روش‌های جدید است.

در این روش پلاسما به عنوان حالت چهارم ماده،‌ ترکیبی از گاز و یون‌های فعال می‌باشد. قوس ولتايیک فرایندی است که طی آن، بافت به‌طور سطحی توسط قوس‌های ولتاژ الکتریکی مکرر منعقد می‌شود. در اثر مکانیزم مقاومت بافتی،‌ بافت پوست پس از برقراری جریان عبوری، به گرم شدن بافت منجر می‌شود. عبور چگالی جریان محدود به سطح است و اثرات تخریبی در لایه‌های عمیق بافت ایجاد نمی‌کند.

خال‌ برداری با استفاده از پلاسما | قسمت دوم

شکل 1: ایجاد قوس الکتریکی پلاسما با نزدیک شدن سوزن به بافت پوست و تبخیر و فرسایش سطح خال

این نوع روش می تواند توسط یک متخصص بهداشت و درمان و همچنین یک آرایشگر یا هر شخص غیر پزشک دیگری که به طور مناسب آموزش دیده باشد، انجام شود. البته در زمانی که خال خوش خیم است و دلیل برداشتن آن، زیبایی است. انواع مختلفی از ضایعات خوش خیم وجود دارد که منجر به خال های خوش خیم می شوند. به عنوان یک قاعده کلی به منظور به حداقل رساندن خطر ایجاد زخم توصیه می شود که محل خال برداشته شده با ناحیه پوست اطرافش هم سطح باشد. به یاد داشته باشید که با وجود روش ها یا وسیله های مختلف برای از بین بردن ضایعات پوستی خوش خیم، هیچ گونه تضمینی برای عدم ایجاد زخم وجود ندارد.

برخی از انواع ضایعات خوش خیم ممکن است بین پوست بیرونی و غشای داخلی پوست ریشه داشته باشند و ممکن است به یک تکنیک خاص برای برداشتن آنها در یک جلسه نیاز باشد. شناسایی انواع ضایعات خوش خیمی که با آن برخورد می کنید، به شما کمک می کند تا به طور موثرتر ضایعه را در یک جلسه بردارید. اگر ضایعه خوش خیم بین پوست بیرونی و غشای داخلی پوست ریشه داشته باشد، ممکن است برای برداشتن ضایعه در یک جلسه نیاز به یک تخلیه عمیق (یا سوزاندن) باشد. اگر ریشه خال های عمیق تر باشد یا با ناحیه پوست اطراف پوشیده شده باشد، لازم است که برداشتن خال در طی چندین جلسه انجام شود.

تکنیکی که به‌طور کلی برای برداشتن خال‌های خوش خیم استفاده می‌شود عملیات اسپری (Spray Operation)  پلاسما است. مطابق با این روش،‌ می‌توان با استفاده از قوس الکتریکی  AC، سطح خال یا ضایعات را سوزاند به‌طوری که با سطح پوست اطراف یکسان شود. میزان توان دستگاه را از مقادیر کم تا زیاد می‌توان تغییر داد.

زمانی‌که هدف برداشتن خال‌های کوچک و کم حجم باشد، توان دستگاه را بر روی کم تنظیم می‌کنند تا با اثر اندک پلاسما بر روی پوست، خال و ضایعه برطرف گردیده و با سطح پوست اطراف یکسان شود. معمولا ضایعات کوچک طی یک جلسه درمان برطرف می‌شوند.

در نقطه مقابل، برای حذف خال‌های ضخیم، توان پلاسما را افزایش داده تا بخش اصلی خال را بردارند. در این روش، مطابق با نظر پزشک،‌ تعداد جلسات درمانی می‌تواند چند مرحله باشد. هنگامی که بخش قابل توجهی از خال توسط پلاسما برداشته شد، می‌توان توان پلاسما را کاهش داد تا با دقت و تمرکز بیشتری باقیمانده خال را برداشت و میزان  اسکار بافت کاهش یابد.

همچنین برخی از انواع ضایعات خوش خیم هستند که ممکن است بین پوست بیرونی و غشای داخلی پوست ریشه داشته باشند و ممکن است به یک تکنیک خاص برای برداشتن آن‌ها در یک جلسه نیاز باشد.

اگر ضایعه خوش خیم بین پوست بیرونی و غشای داخلی پوست ریشه داشته باشد، ممکن است برای برداشتن ضایعه در یک جلسه نیاز به یک تخلیه عمیق (یا سوزاندن) باشد. اگر ریشه خال‌ها عمیق‌تر باشد یا با ناحیه پوست اطراف پوشیده شده باشد، لازم است که برداشتن خال در طی چندین جلسه انجام شود.

از نکات حائز اهمیت تمیز کردن سطح خال برداشت شده از روی پوست است،‌ برای این کار  پس از هر اسپری قوس پلاسما، بقایای کربن و سوختگی پوست را با استفاده از یک پد پنبه‌ای آغشته به ضدعفونی کننده غیر قابل اشتعال آنتی سپتیک پاک کنید.

خال‌ برداری با استفاده از پلاسما | قسمت دوم

مزایای خال‌برداری با پلاسما

  • کاهش خطر هیپوپیگمانتاسیون و سایر عوارض جانبی
  • برطرف شدن سریع برانگیختگی و کاهش دوره نقاهت
  • هزینه کمتر نسبت به لیزر
  • آسیب حرارتی اندک به بافت پوستا اطراف به دلیل قوس سوزنی
  • بازسازی و ترمیم سریع ناحیه درمان شده به دلیل تحریک کلاژن‌سازی (Scarano, (2020)

مراقبت‌های پیش از برداشت خال

  • تمیز کردن سطح پوست: قبل از درمان ضایعات پوستی با پلاسما، سطح پوست را با استفاده از پاک کننده‌ها برای حذف آلودگی، چربی و آرایش استفاده کنید.
  • استفاده از کرم بی‌حسی: پس از تمیز کردن پوست می‌توان از کرم‌های بی‌حس کننده برای به حداقل رساندن درد و ناراحتی بیمار استفاده کرد. پس از بی‌حس شدن پوست و قبل از اعمال پلاسما بر روی ضایعات، کرم بی‌حس کننده را از روی سطح پوست پاک کنید.

مراقبت‌های حین برداشت خال

  • آماده کردن پلاسما و اعمال بر روی پوست: مطمئن شوید که مد درمانی دستگاه پلاسما و شدت توان برای حذف خال به‌درستی انتخاب گردیده‌ است.
  • خال‌های ضخیم: برای برداشت خال‌هایی با اندازه بزرگ و ضخیم، ابتدا شدت توان دستگاه را در حد بالایی قرار داده و شروع به سوزاندن سطح خال کنید. پس از هر بار سوزاندن، باقی‌مانده‌های کربن را از روی پوست پاک کنید. این روند را تا زمانی که سطح خال تقریبا با سطح پوست اطراف یکسان شده باشد، تکرار کنید. هنگامی که قسمت عظیم خال برداشته شد، به‌منظور افزایش دقت، شدت توان را کاهش دهید تا بتوانید با دقت بیشتر سطح باقی‌مانده از خال را بردارید و پوست اطراف را یکسان نمایید. دقت داشته باشید که در هر صورت، نوک الکترود ممکن است با کربن مسدود شود.
  • خال‌های کوچک: برای برداشت خال‌های کوچک و کم حجم، دستگاه را بر روی حالت حداقل توان تنظیم کنید و پس از هر بار اسپری، پسماندهای کربن را از روی پوست و دستگاه پاک کنید. ممکن است در برخی موارد، خال به طور کامل پس از یک اسپری کوتاه با حداقل توان از بین برود.

مراقبت‌های پس از برداشت خال

  • تمیز نگهداشتن محل تحت درمان

پس از حذف ضایعه، ناحیه تحت درمان را با استفاده از پاک‌کننده ملایم عاری از الکل تمیز نگهدارید تا از ایجاد عفونت پوستی جلوگیری شود.

  • استفاده از کرم ترمیم کننده

بلافاصله پس از درمان، کرم‌های نرم کننده و بازسازی کننده پوست، روند درمان را  تسریع می‌کند.

  • پرهیز از نور خورشید

پس از درمان ضایعات پوستی با استفاده از پلاسما، به مدت 3 ماه از کرم ضد آفتاب استفاده شود و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید،‌ زیرا امکان ملتهب شدن ناحیه درمان و ایجاد لکه‌های پوستی وجود دارد.

  • پرهیز از لمس و خاراندن ناحیه تحت درمان

حس خارش در ناحیه درمان شده با پلاسما ایجاد می‌شود. خاراندن و خراش محیط درمان شده حساسیت‌پذیری ناحیه را افزایش داده و روند بهبود کندتر انجام می‌شود.

  • پرهیز از آرایش

پس از درمان و اعمال پلاسما در ناحیه مورد نظر، از آرایش، استفاده از مواد شیمیایی و استفاده از پلاسترها برای پوشاندن محل ضایعه پرهیز کنید.

خال‌ برداری با استفاده از پلاسما | قسمت دوم

شکل 2: مطالعه بالینی برداشت خال با روش پلاسما

عوارض برداشت خال با پلاسما

به‌طور کلی، پلاسما یکی از روش‌های غیر تهاجمی محبوب در برطرف کردن آسیب‌ها و ضایعات پوستی بوده که کاربرد گسترده‌ای در مراکز زیبایی دارد. اگر خال به‌درستی برداشته شود و پس از عمل جراحی مراقبت‌های لازم انجام شود، خطر ایجاد زخم بسیار کم خواهد بود.

به‌طور کلی، در برداشت خال با پلاسما، عوارضی مانند سوزش، تورم،‌ گرما، خارش و پوسته پوسته شدن ناحیه تحت درمان بلافاصله پس از اعمال پلاسما طبیعی بوده که با رعایت نکات مهم مراقبت‌های پس از درمان و داروهای تجویزی پزشک، این عوارض 2-3 روز پس از درمان به‌طور کامل برطرف می‌شوند. عوارض جدی و خطرناکی که به شکل زخم و عفونت محل تحت درمان ممکن است شکل بگیرد، به دلیل رعایت نکردن مراقبت‌ها و عدم انتخاب توان مناسب دستگاه است.

نتیجه گیری و خلاصه

  • ابتدا مطمئن شوید که خال یا ضایعات مراجعه کننده، خوش خیم است یا خیر.
  • محتوای فرم رضایت را به مراجعه کننده توضیح دهید و سپس در صورت رضایت از او بخواهید که فرم را امضا نماید. حتما توضیح دهید که هیچ تضمینی وجود ندارد که زخم یا آسیبی در جای خال برداشته شده، ایجاد نشود.
  • قبل از برداشتن، از خال ها عکس بگیرید و آنها را به صورت الكترونيكی ذخيره نمایید. این تصاویر در آينده مفيد خواهند بود.
  • کرم بی حس کننده را طبق دستورالعمل های تهیه کننده کرم، بر روی پوست بمالید.
  • هنگامی که ناحیه بی حس شد، کرم ها را پاک کنید و فرایند برداشتن خال را شروع نمایید.
  • در مورد خال های بسیار ضخیم، اگر شما یک فرد با تجربه هستید، دستگاه را در سطح بالای قدرت قرار دهید و شروع کنید تا قسمت عظیم خال را در یک بازه زمانی مناسب بردارید. پس از هر بار سوزاندن، باقی مانده های کربن را از روی پوست پاک کنید تا میزان سطح خال را بتوانید تشخیص دهید. این روند را تا زمانی که سطح خال تقریبا با سطح پوست اطراف یکسان شده باشد، تکرار کنید.
  • هنگامی که قسمت عظیم خال برداشته شد، به منظور افزایش دقت خودتان، سطح قدرت را کاهش دهید تا بتوانید با دقت بیشتر سطح باقی مانده از خال را بردارید و پوست اطراف یکسان نمایید. دقت داشته باشید که در هر صورت، نوک الکترود ممکن است با کربن مسدود شود.
  • برای خال های کوجک و کم حجم، دستگاه را بر روی حالت حداقل قدرت تنظیم کنید و پس از هر بار اسپری، پسماندهای کربن را از روی پوست و دستگاه پاک کنید. ممکن است در برخی موارد، خال به طور کامل پس از یک اسپری کوتاه با حداقل قدرت از بین برود.
  • بلافاصله بعد از برداشتن، محصول نرم کننده و ضدعفونی کننده مناسب را بر روی محل مورد نظر بمالید.
  • همچنین در نهایت برگه حاوی اطلاعات مربوط به مراقبت های بهداشتی مناسب را به مراجعه کننده بدهید.
  • به مراجعه کننده آموزش دهید که چگونه از ناحیه مد نظر، مراقبت نماید و موجب آسیب بیشتر نشود.
  • به مراجعه کننده بگویید که حتما از کرم ضد آفتاب استفاده نماید و از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید تا 3 ماه پس از درمان، خودداری نماید.