آکنه ولگاریس چیست؟ معرفی روش درمان

آکنه ولگاریس چیست؟ معرفی روش درمان

آکنه ولگاریس چیست؟

آکنه ولگاریس از طرف آکادمی پوست آمریکا (American Academy of Dermatology (AAD)) به‌عنوان یک بیماری التهابی مزمن و اختلال چند عاملی شایع در فولیکول مو و غده روغن مرتبط با آن (Pilosebaceous Unit) معرفی شده‌است که بیش از ۹۰٪ افراد نوجوان و بزرگسال را در سراسر جهان درگیر می‌کند (Handler, Energy-Based Devices in Treatment of Acne Vulgaris, 2016).

ضایعات آکنه با افزایش تولید سبوم محیطی در پوست و فولیکول مو موجب افزایش کلونیزاسیون و تکثیر باکتری Propionibactericm acnes (P. acnes) می‌شود. آکنه ولگاریس بیماری ناتوان کننده جسمی نبوده و زندگی افراد را تهدید نمی‌کند اما از نظر عملکرد اجتماعی تاثیر منفی بر سلامت روان افراد می‌تواند داشته باشد. آکنه اغلب بر روی صورت ظاهر شده اما ممکن است گردن، قفسه سینه و پشت بدن را نیز درگیر کند و به‌طور گسترده‌تر در بدن پخش شود.

آکنه ولگاریس چیست؟ معرفی روش درمان

شکل 1

از عوامل موثر بر شکل‌گیری آکنه ولگاریس، ژنتیک، هورمون، باکتری، رژیم غذایی و استرس است. روش‌های درمانی آکنه ولگاریس هورمون درمانی، آنتی بیوتیک‌های خوراکی و ایزوترتینویین و داروهای ضد بارداری و یا آنتی آندوژن‌ها بوده و به دلیل مقاومت باکتریایی طول درمانی در حدود شش ماه دارد. استفاده از داروی ایزوترتینویین به دلیل عوارض بالا نیازمند آزمایشات دوره‌ای خون اشت. درمان هورمونی برای بیماران خانم همراه با عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ، قاعدگی غیرطبیعی و افزایش وزن می‌باشد.

درمان‌های غیر دارویی شامل استفاده از تکنولوژي‌های بر پایه انرژی دستگاه‌های حرارتی  Ablation (TMA) Fractional Thermomechanical و دستگاه‌های نوری Photodynamic therapy (PDT) و Light-Emitting Diodes (LEDs) است. در روش PDT که از نورهای قرمز و آبی استفاده می‌کند با برخورد به اکسیژن منجر به تشکیل گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) و عوامل حساس به نور می‌شود که در مجاورت با بافت و سلول‌ها منجر به نکروز و آپوپتوز شده و از محدودیت‌های این روش محسوب می‌گردد.

روش‌های درمانی مبتنی بر انرژی برای افرادی که با درمان‌های سنتی سازگار نبوده و اثر بخشی بالینی ندارند مناسب است. استفاده از روش‌های مبتنی بر انرژی به‌تنهایی برای تمام بیماران درمان مناسب را به‌همراه ندارد و به‌عنوان مثال برای بهبودی کامل آکنه ولگاریس لازم است داروهای موضعی نیز به‌کار گرفته شود. با توجه به نتایج مطالعات بالینی، کاهش 50% التهاب آکنه مشاهده شده‌ و همچنین افزایش اثربخشی درمان،‌ کاهش درد و دوره نقاهت نیز گزارش گردید (Hilerowicz, 2020).

روش TMF

روش Thermomechanical Fractional با استفاده از تکنولوژی‌های حرارتی و حرکتی، بخش زیادی از انرژی حرارتی را به لایه سطحی پوست منتقل کرده و منجر به انتقال حرارت و گرم شدن لایه‌های زیرین بافت پوست می‌شود. علاوه بر افزایش حرارت بافت پوست، ایجاد میکرو حفرات پوستی در نتیجه نفوذ سوزن‌های فرکشنال تکنولوژی TMF به داخل پوست، منجر به تسهیل نفوذ دارو در بافت پوست می‌شود. اثربخشی درمانی داروهای موضعی با نفوذ به لایه‌های زیرین پوست مرتبط است.

بافت سطحی پوست (Stratum Corneum (SC)) با ساختاری لایه‌ای عملکرد متعددی در محافظت از سلول‌ها و بافت‌های داخلی و حفظ رطوبت پوست دارد. در درمان‌های موضعی بزرگترین چالش عبور از سد لایه پوستی بوده که برای این کار از روش‌های متعددی مانند میکروسوزن‌های TMF استفاده می‌شود. نتیجه نهایی درمان با TMF ایجاد میکروحفراتی عمودی با ابعاد یکسان و با حداقل آسیب حرارتی یا مکانیکی به لایه اپیدرم اطراف آن‌ها است. بنابراین استفاده ترکیبی از روش‌های تحویل دارو موضعی و TMF برای افزایش اثربخشی بالینی مورد استفاده قرار می‌گیرد (Shavit, 2019).

آکنه ولگاریس چیست؟ معرفی روش درمان

شکل 2: تصویر ماکروسکوپی از سطح پوست پس از ایجاد میکروحفرات توسط TMF و B) تصویر میکروسکوپ از میکروحفره پوست

مطالعات بالینی اثرگذاری TMF بر آکنه ولگاریس

در مطالعه انجام شده برای درمان بیماران با میانگین سنی 29 سال مبتلا به آکنه ولگاریس، از روش درمان ترکیبی انرژی نوری و حرارتی (TMA-assisted PDT) برای کاهش آکنه ولگاریس استفاده شده‌است. بیماران به مدت سه ماه تحت درمان بوده و پس از 8-16 هفته پس از درمان نهایی معاینه مجدد شده‌اند. فرایند درمان به این صورت بوده‌ که ابتدا پوست با آب و صابون (Cetaohil) شسته شده و پس از تمیز کردن پوست با 2cc از الکل 70٪، میکروسوزن‌های دستگاه TMF با دمای 400°C به مدت زمان  6میلی ثانیه بر پوست اعمال شد.

سپس ژل Amino Levulinic Acid (ALA) gel با غلظت 5% به مدت یک ساعت بر پوست اعمال شد. پس از آن پوست با نور قرمز از یک منبع نور منسجم به مدت 12 دقیقه تحت تابش قرار گرفت. سپس دستگاه PDT نوری با شدت J/cm260 را برای 12 min بر روی پوست تابانده ‌است. مراقبت‌های فوری پس از درمان شامل قرار دادن حوله‌ای خیس با آب سرد به مدت 15دقیقه بر روی پوست می‌باشد. همچنین بیماران در 48 ساعت نخست در برابر نور آفتاب قرار نگیرند و تا سه ماه پس از درمان از کرم ضد آفتاب استفاده نمایند.

طبق نتایج معاینات نهایی، استفاده از روش‌ درمانی TMA قبل از اعمال ژل ALA و تابش نور با PDT، بر درمان آکنه ولگاریس با کمترین میزان عوارض جانبی، زمان نقاهت و تعداد جلسات درمان موثر بوده‌ است (Hilerowicz, 2020).

آکنه ولگاریس چیست؟ معرفی روش درمان

شکل 3: کاهش میزان آکنه ولگاریس (a,c) قبل و (b,d)  ۱۶ هفته پس از درمان

حتما بخوانید: جوان سازی پوست، معرفی جدیدترین…