Actinic keratoses
کراتوز اکتینیک یک ضایعه پوستی شایع در ناحیه اپیدرمال پوست است که در اثر تکثیر کراتینوسیتها ایجاد میشوند. این ضایعه پوستی از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب ایجاد میشود. به عنوان کراتوز سولار یا کراتوز خورشیدی نیز شناخته میشود. شکل ظاهری این ضایعه به شکل لکههای خشک و پوسته پوسته است. درمانهای کراتوز آکتینیک به دلایل زیبایی، برای تسکین علائم مرتبط، یا برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست، استفاده میشوند. روشهای درمان هدفمند ضایعه شامل: کرایوتراپی، لیزر درمانی و برداشتن جراحی (برش گسترده یا اصلاح) است.
روشهای درمانی مستقیم شامل 5 فوئورواوراسیل، ژل دیکلوفناک 3 درصد، لایهبرداری شیمیایی، و درمان فتودینامیک است. در سالهای اخیر از دستگاههای بر پایه انرژی مانند لیزر برای درمان این ضایعه استفاده شده است. اما به دلیل قیمت بالا و عوارض جانبی زیاد استفاده از آنها محدود شد. (Oren‑Shabtai, 2022).
مطالعات بالینی اثر گذاری TMF بر اکتینیک کراتوز
روش TMF با عمال حرارت به بافت پوست، انتقال دارو و افزایش نفوذ پذیری، بافت را از طریق میکروحفرات ایجاد شده افزایش میدهد و با تولید کلاژن تاثیر بسزایی در کاهش چروک و رنگ غیر طببیعی پوست دارد. بیماران حاضر در این مطالعه با گروه سنی (۱۸-۸۰ سال) دارای عارضه اکتینیک کراتوز با ضخامت خفیف تا متوسط بودهاند. تعداد ۳ درمان در مدت زمان ۳-۴ هفته با دستگاه (TMF) و عمق نفوذ (μm ۴۰۰-۷۰۰) و مدت زمان پالس (ms ۱۰-۱۲) بر عارضه بافت انجام شده است.
نتایج بدست آمده از این مطالعه، اثر بخشی تکنیک (TMF) را نشان میدهد که بر بهبود رنگ و ظاهر و کاهش چین و چروک پوست اکتینیک کراتوز موثر بوده است. ترمیم بافت پوست از طریق تکثیر فیبروبلاست در میکروحفرات اپیدرم پس از گذشت ۷ روز از درمان با تولید کلاژن جدید انجام شد. روش درمانی (TMF) مدت زمان نقاهت کوتاهتر، عوارض کمتر و سرعت ترمیم بیشتری نسبت به روش لیزر داشته است.
شکل 1: درمان ضایعه پوستی اکتینیک کراتوز (a) قبل از درمان و (b) بعد از ۳ ماه درمان با روش (TMF)
سخن پایانی
با توجه به اینکه آکتینیک کراتوز یک ضایعه پوستی شایع است، روشهای درمانی مختلفی برای آن وجود دارد. در این مطالعه، اثر بخشی روش TMF بر روی بهبود رنگ و ظاهر و کاهش چین و چروک پوست اکتینیک کراتوز بررسی شد. نتایج نشان میدهد که روش TMF موثر بوده و با تولید کلاژن جدید، ترمیم بافت پوست را انجام میدهد. همچنین، این روش نسبت به روش لیزر، نقاهت کوتاهتر، عوارض کمتر و سرعت ترمیم بیشتری دارد.
حتما بخوانید: معرفی روش های درمان انواع لکه…